Afumarea pestelui - Articole si Sfaturi

Afumarea pestelui


  • In principiu, orice fel de peste se poate afuma, dar pentru a obtine un peste afumat de calitate, indicat este sa afumam exemplare mari ale diverselor specii.
  • Crapul, somnul, morunul, pastruga, avatul, scrumbia sunt cateva din speciile de pesti ce se preteaza la afumare.
  • Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, i se indeparteaza capul si partea mai grasa dinspre burta, apoi se taie pe lung, in fasii de circa 4-5cm latime si 2-3 cm grosime.
  • Bucatile de peste astfel portionate se presara cu sare grunjoasa, se leaga cu sfoara la unul din capete sau se agata de niste carlige facute din sarma mai groasa si se lasa 24 de ore in aer liber, intr-un loc racoros.
  • Dupa ce pestele s-a uscat, se agata pe niste bare metalice asezate pe marginea unui butoi, cu spatiu intre ele, astfel incat acestea sa nu se atinga una de alta.
  • O tehnica foarte folosita si recomandata pentru afumarea pestelui este afumarea la rece, cu fum rece.
  • Pentru asta avem nevoie de un butoi de 200 litri caruia ii indepartam capacul si fundul.
  • Partea de deasupra a butoiului o acoperim cu o panza mai groasa peste barele de care sunt agatati pestii, pentru ca fumul din butoi sa nu iasa.
  • Facem o groapa in pamant de circa 50 cm adancime si un diametru de circa 60-70 cm, apoi de la aceasta groapa sapam un santulet de circa 20 cm latime pe 20 cm adancime si circa 2 metri lungime, pe care-l acoperim cu o scandura lata si apoi cu pamantul scos din sant.
  • La capatul santului se pune butoiul asfel incat capatul santului sa fie in mijlocul butoiului, in groapa sapata la celalalt capat al santului facem un foc din lemn de fag si-l facem sa arda mocnit punand peste el rumegus, tot de fag, usor umezit.
  • Acoperim groapa cu o foaie de tabla, pentru ca fumul sa n-aiba alta iesire decat prin santulel si lasam pestele la afumat cate 3-4 ore pe zi, timp de 2-3 zile, in functie de cat de afumat dorim sa fie pestele.

PUBLICITATE

Spune mai departe despre Bucatarul.ro. Va Multumim frumos!


Comentarii Afumarea pestelui - Comentarii Reteta Culinara RSS




Lasa un comentariu:
Numele tau *: Email (privat): Site:

  • Publicitate
Nu am gasit nici o categorie
  •    Mancarea de legume nu trebuie amestecata cu o lingura de metal, caci metalul absoarbe o mare parte din caldura si distruge vitaminele.

       Singurele indicate pentru a fi folosite in acest scop sunt lingurile de lemn.