Vizitati Bucatarul.ro - http://www.bucatarul.ro - Articole, Sfaturi alaturi de cele mai interesante si apetisante Retete Culinare
Prajitura Violeta
http://www.bucatarul.ro/retete-_246_1_-Prajitura-Violeta/Prajitura-Violeta.html
Bucatarul.ro Logo
Prezentata de: Bianca Florescu
Data 16/10/2008
 
Prajitura este compusa din 3 foi, crema, sirop si glazura. Amesteci 9 albusuri cu 9 linguri de zahar, 9 galbenusuri, 4 linguri de faina, 9 linguri de nuca ...

Iti trebuie:
  • 14 oua
  • 600 g zahar
  • 4 linguri faina
  • 9 linguri nuca
  • 1 pachetel amoniac
  • 1 pachet budinca de vanilie
  • 1/2 I lapte
  • 1 lingurita cacao
  • 2 pachete de unt
  • 1 ciocolata simpla
Pregatesti asa:
          Prajitura este compusa din 3 foi, crema, sirop si glazura.
Cum pregatesti aluatul pentru foi:
  1. Amesteci 9 albusuri cu 9 linguri de zahar, 9 galbenusuri, 4 linguri de faina, 9 linguri de nuca si amoniacul stins cu un pic de lamaie sau otet.
  2. Din acest amestec torni un strat subtire intr-o tava.
  3. Repeti operatiunea pentru a doua foaie si inainte de a turna aluatul pentru a treia foaie il amesteci cu 1 lingurita de cacao
Cum procedezi pentru crema:Prajitura Violeta Crema
  1. Pui la fiert laptele, praful de budinca, 5 galbenusuri si 12 linguri de zahar.
  2. Lasi sa fiarba pana ce s-a ingrosat si apoi o dai deoparte sa se raceasca. 
  3. Atunci cand s-a racit adaugi untul ramas si amesteci bine.
Cum procedezi pentru sirop:Prajitura Violeta Sirop
  1. Intr-o craticioara pui sa se arda 9-10 linguri de zahar (ca pentru crema de zahar ars) si dupa ce zaharul s-a topit si incepe sa devina maroniu pui o lingura de unt si amesteci repede.
  2. Cu acest sirop mai gros vei insiropa numai cele doua foi albe.
Cum asezi prajitura:
  1. Cel mai bine este sa folosesti o tava mai mare in care asezi o foaie alba insiropata, peste aceasta pui un prim start de crema, urmeaza foaia neinsiropata (aceea cu cacao) peste care asezi al doilea strat de crema si a treia foaie este din nou insiropata, dar o vei pune cu partea insiropata in jos.
  2. Peste prajitura asa montata urmeaza sa torni glazura pe care o faci astfel: cauti doua craticioare care sa intre una intr-alta, caci trebuie sa bati pe baie de aburi 5 albusuri cu 12 linguri de zahar.
  3. Dupa ce le-ai batut cu telul sau furculita si ai obtinut o spuma alba, o torni repede peste prajitura.
  4. Lasi sa se raceasca si o decorezi cu ciocolata razuita pe razatoarea cu ochiuri mici sau mari, dupa gust.
  5. 0 tai si o servesti numai dupa ce a stat de pe o zi pe alta!
Bucatarul te invata:
  1. Folosesti ingredientele pentru foi exact in ordinea in care s-a precizat. Nu incerca sa pui oul intreg caci nu iese.
  2. La crema vei  pune de la bun inceput toate ingredientele la fiert si amesteci incontinuu.
Prajitura Violeta