Cozonac - Retete Culinare

Cozonac


Iti trebuie:
  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 250 ml lapte dulce
  • 4 oua
  • drojdie (o bucata de marimea unei nuci)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • 150 g margarina sau untura
  • stafide
  • rahat de diferite arome (optional)
  • 200 g miez de nuca macinat
  • 2-3 linguri de cacao
  • 2 linguri de zahar (pentru umplutura).
Pregatesti asa:
  1. Se pune faina intr-un vas si se lasa 10 minute la temperatura camerei.
  2. Margarina si zaharul se dizolva in lapte caldut, iar drojdia - in apa rece.
  3. Se toarna ambele lichide peste faina, se adauga un praf de sare, coaja de lamaie si esenta de vanilie, apoi se framanta bine, incorporandu-se treptat cele 4 oua.
  4. Dupa ce se formeaza un aluat compact, acesta se loveste de vasul in care a fost framantat, pana ce face bule de aer.
  5. Se acopera vasul si se lasa la dospit intr-un loc bine incalzit.
  6. Separat, se amesteca intr-un castron miezul de nuca, cacaua si zaharul, pentru umplutura.
  7. Cand aluatul a sporit destul, se intinde o foaie care se umple, cat mai uniform, cu amestecul de nuci, zahar si cacao.
  8. Foaia se ruleaza, si se asaza cu grija intr-o tava unsa in prealabil cu margarina sau untura si tapetata cu faina.
  9. Cozonacul necopt se unge deasupra cu putin ou batut, dupa care se presara peste el putin zahar.
  10. Se lasa la cuptorul preincalzit circa o ora.
  11. Dupa 45 de minute de coacere, cozonacul se inteapa cu o scobitoare.
  12. Daca aceasta nu prezinta urme de aluat la scoatere, inseamna ca desertul este gata.
  13. In caz contrar, el mai trebuie lasat cateva minute in cuptor.
  14. Dupa gust, cozonacul mai poate fi umplut cu stafide sau cu rahat.
  15. Pofta buna! 
Cozonac

PUBLICITATE

Savurati cu placere " Reteta Culinara : Cozonac "
Va dorim " Pofta Buna ".

Spune mai departe despre Bucatarul.ro. Va Multumim frumos!


Comentarii Cozonac - Comentarii Reteta Culinara RSS




Va rugam dati o nota acestei retete culinare si lasati un comentariu sa stim cat de mult va placut:
Nota: * Slaba Excelenta
Numele tau *: Email (privat): Site:

  • Publicitate
Nu am gasit nici o categorie
  •    Mancarea de legume nu trebuie amestecata cu o lingura de metal, caci metalul absoarbe o mare parte din caldura si distruge vitaminele.

       Singurele indicate pentru a fi folosite in acest scop sunt lingurile de lemn.