Colaci de Craciun - Retete Culinare

Colaci de Craciun


Iti trebuie:
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 1 pahar mare de lapte
  • 250 g ulei
  • 50 g unt topit
  • 8 oua
  • 300 g zahar
  • 2 linguri rom
  • 2 linguri smantana
  • 1 lingurita sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie rasa
  • 100 g stafide
  • 1 ou pentru uns
  • putin zahar pentru presarat.
Pregatesti asa:
  1. Din faina cernuta prepari mai intai maiaua.
  2. O parte din faina o oparesti cu 3/4 pahar de lapte clocotit, amesteci bine pana se raceste, adaugi drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.
  3. Amesteci bine si lasi sa creasca.
  4. In timp ce maiaua creste, bati galbenusurile pe marginea focului si amesteci cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.
  5. Adaugi apoi 2 linguri de ulei, rom, smantana, vanilie, stafide si coaja de lamaie.
  6. Dupa ce amesteci bine, adaugi albusurile batute spuma si pui totul peste maiaua crescuta.
  7. Amesteci usor cu restul de faina si incepi framantatul care dureaza cam 1/2 ora, pana ce coca nu se mai lipeste de maini.
  8. Incepi incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.
  9. Netezesti la sfarsit coca, acoperi vasul si lasi sa creasca.
  10. O coca reusita creste in circa 4 ore.
  11. Coca crescuta o asezi in forme unse, pregatite astfel: iei bucati de aluat, care, dupa apreciere, ar umple formele ceva mai mult de jumatate.
  12. Lucreaza pe planseta si cu mainile unse cu grasime.
  13. Intinzi coca cat lungimea formei, o ungi cu unt sau cu ulei si rulezi.
  14. Poti impleti rulourile in doua sau in trei si in acest caz vor fi subtiri, iar daca ramane un singur rulou, pe acesta il faci mai gros.
  15. Formezi rulouri subtiri chiar daca alegi sa umpli cozonacul cu nuci, rahat, cacao.
  16. Coca crescuta in forme o ungi cu ou batut, presari deasupra zahar tos sau mac.
  17. Poti adauga si bucati de miez de nuca.
  18. Coci colacii la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la foc potrivit.
  19. Incerci des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor, deoarece se innegreste.
  20. Pofta buna!

Colaci de Craciun

PUBLICITATE

Savurati cu placere " Reteta Culinara : Colaci de Craciun "
Va dorim " Pofta Buna ".

Spune mai departe despre Bucatarul.ro. Va Multumim frumos!


Comentarii Colaci de Craciun - Comentarii Reteta Culinara RSS




Va rugam dati o nota acestei retete culinare si lasati un comentariu sa stim cat de mult va placut:
Nota: * Slaba Excelenta
Numele tau *: Email (privat): Site:

  • Publicitate
Nu am gasit nici o categorie
  •    Mancarea de legume nu trebuie amestecata cu o lingura de metal, caci metalul absoarbe o mare parte din caldura si distruge vitaminele.

       Singurele indicate pentru a fi folosite in acest scop sunt lingurile de lemn.